Tuesday, February 17, 2009

Workload, PGL, dan Malaysian's crowd. Kepala Pusing.

I am so sorry for not replying all your comments. My workloads have been piling up and drowning me deeper than ever. While it sound easy and cool just to review works from the juniors but it is definitely not cool being held responsible for the accuracy of the accounts and answering queries from the clients about their accounts. Lagi-lagi construction accounts. If only they know how "stupid" I am with that subject area in college. haha.

And I am still stuck with my previous boss group of companies accounts. While I am no longer working for him, I am still pretty much involved with the management. Turn out that the only girl that they are keeping can't and don't have a clue how to cope with the stress. End up, he call me every hour asking for this and that. And I have to be there every friday just to make sure that everything is in control. It's irritating!

Wth. Saya cuba sedaya-upaya mengikhlaskan diri ketika bekerja sebab I am so done with whining, remember?

Dah la diam siapa nak dengar cerita pasal kerja kau!

2 minggu yang lalu, saya telah berjaya menonton PGL setelah 2 season terlepas curtesy birthday present from the husband. Actually takda la teringin nak tgk sgt tapi bila baca review, nak tahu juga betul ke hebat sgt pementasan tu. Jadi, berbekalkan tiket harga RM83 yang di beli dgn harga RM92.50 sebab tiket dah sold-out jadi terpaksa bidd dlm forum (terima kasih kepada pinat yang tak tahu bidding kalau tak harga tiket RM92.25 sahaja. haha) akhirnya semua persolan terjawab.

PGL adalah sgt over-rated! For me the play was so-so dan langsung tidak meninggalkan kesan mendalam. Dan gelagat pelakon/penari berkemban melompat-lompat adalah sangat sakit mata. Tak faham kenapa Faizal Tahir kena gam sebab bukak baju tapi perempuan-perempuan berkemban dan melompat-lompat adalah seni. Mungkin saya kolot kot.

And what make it worst adalah attitude penonton kita. I still remember clearly the first play I watched. I sat at the same sitting area but it only cost me RM10 that time! At that time, we always came early siap solat dekat sana sebab takut terlambat. Kalau lambat tak boleh masuk dan kena tunggu intermission baru boleh masuk. That day, bukan sahaja tiket dah jadi mahal tapi selang 5 minit di ganggu oleh penonton-penonton yang masuk lambat. Seating dkt IB tu bukan macam wayang, bila masuk lambat menyebabkan whole line kena bangun bagi laluan. Kau ganggu orang nak bayar mahal-mahal nak tengok faham tak?

Dan juga tak faham kenapa kena tepuk tangan setiap 10 minit. Tiara keluar tepuk. Tiara menyanyi tepuk. Hang Tuah menyanyi tepuk. Adlin menari tepuk. Aiyooo. Macam tengok concert AF pulak. For me sangat mengganggu fokus terhadap pementasan tu. Bila part sedih, baru je nak menghayati tiba-tiba orang tepuk tangan sebab dah habis nyanyi. Potong feel. Last sekali habis play satu benda pun tak rasa.

PGL is a love story but I don't feel any love. It suppose to touch our heart with their love story but my heart feel numb. I don't hate Sultan Melaka as I am in the movie. I don't fall in love with Hang Tuah and I am definitely tak kasihan pada Gusti Puteri. And I blame the crowd sebok sikit-sikit nak tepuk tangan. Except for the good props and great music rasanya baik tgk pirate DVD movie dia. Murah and lagi feel beb! Takda siapa sebok nak tepuk tangan.

Okey, dah jadi panjang pulak. Kesimpulannya, PGL adalah okey dgn susunan pentas dan muzik yang baik tapi dicemarkan oleh gelagat penonton. Saya bukan arif pasal seni tapi saya dan kawan-kawan pernah aktif mengunjung IB suatu masa dahulu.Teater-teater yang pernah saya tengok 10 tahun dulu walaupun tidak mendapat liputan luas dan tiket di jual dgn harga RM10 sahaja adalah lagi worth pergi dari teater ini. Saya pun kurang pasti mana salahnya.

Tahniah pada Tiara yang telah berjaya menkomersilkan seni teater dan membuatkan harga tiket menjulang tinggi dan sold-out sentiasa. For me, kalau media kata best tak payah lah pergi. Pasti over-rated.

Footnote: This is just a personal view. Mungkin sama mungkin tidak dengan kamu. Saya tidak arif tentang seni. Harap Maklum.

7 comments:

pemerepek said...

tq 4 ur honesty.

xde la aku rasa bersalah sgt sbb xp menonton ini cerita.

over rated? maybe media sgt teruja dgn keupayaan PGL bertahan sampai 3 plays kot....

mariam said...

hheeh..
member aku pun kata tak best n biasa2 jek.
then dia lagi melaburkan seratus lebih untuk tgk citer nih..
n in the end rasa sgt mbazir.
n dia kata teater P.Ramlee lagi best..
anyway aku blm pernah tgk teater lagi nih...:)

MisSy F said...

haa.nasib u review.if not sure i rasa mcm miss something yg sebok org cakap2.mcm gempak giles.hehe.

IdzaRis79 said...

ari2 sy lalu kat situ,bas.. keta..bersusun2...

macam best jer...
heheheh..nasib sy tak g...
sy g yg free jer..maklumla warga KPKKW

cik imm said...

salam.

x best ke? waa nasib baik x pegi. p.ramlee was quite nice. nicer sbb tiket free. haha.

FatiYahh said...

To all,

Play tu okeyla jugak. Tapi gelagat crowd yang spoil kan semua. So, maybe if korang pergi tgk dpt crowd yang okey jadi best kot. Tak tau lah.

:)

Anonymous said...

as for me, i tgk movie dia ja kat wayang dulu...nasib baik crowd aku and mmg 'terkesan' la cita tu esp percintaan hang tuah and gustri puteri.

nasib baik tak tgk teater dia..tgk wayang pun cukup la..